Po Česku

Brněnské Vánoce

Jak už víte, Brno je naše oblíbené město. Kdykoliv máme příležitost se tam zastavit, hned se hlásíme. Co nás tam z Prahy tak táhne? Máme tam pár oblíbených podniků, do kterých se rádi vracíme za jídlem/pitím a vždycky nás i překvapí něco nového. A taky milujeme to pomalejší tempo a klid, který vždycky máme pocit, že v Brně narozdíl od uspěchané Prahy panuje. Tentokrát jsme poprvé vyrazili do Brna cíleně na vánoční trhy. Za pozvání moc děkujeme TIC Brno.

Večerní Svoboďák
Svoboďák přes den

4 ČÁSTI VÁNOČNÍCH TRHŮ

Moc se nám líbilo, že trhy jsou rozdělené na 4 části (náměstí Svobody, Dominikánské náměstí, Zelňák a Moravák, takže se množství lidí celkem dobře rozprostře a nikde není hlava na hlavě. Je pravda, že my jsme tam byli v pondělí, takže o víkendu možná bude lidí víc, každopádně u stánků jsme nestáli vůbec žádné fronty a i s kočárkem se nám po trzích pohodlně pohybovalo.

Vyžutí pro děti na Zelňáku
Betlém na Dominikánském náměstí

VYŽITÍ PRO DĚTI A DALŠÍ PROGRAM

Na každém náměstí najdete něco i pro juniory, takže sem vážně můžete vyrazit s celou rodinou. I my si trhy užili s Tondou. Moraváku dominuje obří kolo, na kterém se můžete svézt a mladší návštěvníky by mohl bavit vláček. Ten pak najdete i na Zelňáku a k němu navíc řetízkáč a kolotoč. Na Dominikánském náměstí stojí za vidění vyřezávaný betlém, který je 2. největší na světě. Nechybí ani zookoutek, ježíškova dílna a spousta dalších aktivit. Každý den se konají koncerty, divadlení představení, nebo třeba předčítání. Podrobnosti o programu najdete TADY na oficiálním webu.

Punčový bar na Svoboďáku

JÍDLO A PITÍ

K trhům rozhodně musí patřit i občerstvení. Co se týká pití, tak vše dostanete v zálohovaných kelímcích, což se mi moc líbí. Moc nás bavila punčová stezka – sbíráte razítka za každý punč u každého stánku, napříč všemi částmi trhů. Celkem jich bylo myslím 7. Na konci stezky dostanete odznak punčového znalce. Samozřejmě máme dva! Nejhezčí z punčových barů najdete asi na Svoboďáku a rozhodně ho nepřehlédnete, je to krásná dřevěná stavba. Kromě punče stojí za ochutnání Turbomošt. Horký mošt s jablkovicí. U jídel máte opravdu z čeho vybírat – od grilovaných sýrů, grilovaných klobás, bramboráků až po palačinky a další dobroty. Na Moraváku je dokonce několik krytých, vyhřívaných „hospůdek“, kde můžete v klidu posedět.

DALŠÍ STÁNKY

V ostatních stáncích seženete opravdu vše, co na tradičních vánočních trzích můžete hledat. Já jsem si nakoupila krásné věci na výrobu věnce (už nám visí na dveřích, jupí!). A ještě pro vás mám tajný tip. Když se zastavíte ve stánku „Dárky z Brna“, můžete jednak koupit originální brněnské drobnosti, ale hlavně – pokud vás vždycky lákalo chytit kuličku v „Brněnském orloji“, ale nechtěli jste tam čekat…tady ve stánku si ji můžete prostě koupit. Sice je to podle mě trošku podvod, ale můžete se tvářit, že jste ji opravdu chytili :D

VÁNOČNÍ ŠALINA

Určitě ji uvidíte, přehlédnout totiž nejde! Brnem jezdí speciálně vyzdobená tramvaj – září světélkujícími sněhovými vločkami. Můžete si dát třeba okružní jízdu – šalina jezdí každých 20 minut.

KDY VYRAZIT?

TADY najdete otevírací dobu a všechny další praktické informace. Co bych vypíchla je to, že trhy pokračují přes Vánoce až do 5. ledna 2020. Aktuality vždy najdete taky na Instagramu @brnenskevanoce.

A JEŠTĚ PÁR FOTEK NA ZÁVĚR:

Dominikánské náměstí a káva z kavárny Skog, která je hned vedle
Svoboďák
Snídaně v podniku 4 pokoje – Benedikty byly asi nejlepší v mém životě, fakt doporučuju!
Při návštěvě Brna nikdy nevynecháme Burger INN
Tentokrát jsme si ho vzali sebou na ubytování
Kolo na Moraváku a vratné kelímky

Komentuj:

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.